Pràcticum II

Pràcticum II

26/11/15

Activitats de Respir i Lleure a Nexe

L'àrea de respir i lleure de nexe Fundació està dirigida a famílies i infants i joves amb pluridiscapacitat menors de 18 anys. L'equip de Temps d'Oci: Respir i Lleure està composat per monitors especialitzats que tenen cura de les necessitats específiques dels nens a nivell socio-educatiu, emocional i sanitari. Aquest equip està format per una infermera pediàtrica, educadors del Centre d'Atenció Especialitzada de Nexe Fundació i monitors especialitzats. Tant els educadors dels CAE com els monitors externs compten amb diverses formacions com ara Fisioteràpia, Psicopedagogia, Educació Especial, Teràpia Ocupacional, Integració Social...etc.

Les activitats de temps d'oci s'organitzen en diferents grups reduïts amb l'objectiu de poder fer una adaptació més precisa de les activitats i tenir una atenció el més individualitzada possible. Aquests grups són els següents:

1. GIRAJOC (LUDOTECA): 

És un espai lúdic de diversió on els nens poden gaudir, de manera flexible, d'una activitat dirigida per tota la família (matí) i d'un espai de jocs i tallers (tarda) pensats especialment per a ells.
L'activitats del matí durant aquest curs és IOGA, realitzat per una professional formada en Ioga i discapacitat. A la tarda es fa una activitat de balneo i un conte vivenciat a la sala multisensorial del centre.

2. LA COLLA

Esplai dirigit a nois i noies entre 8 i 18 anys. Espai lúdic de diversió amb activitats pensades per la seva edat i adaptades a les seves necessitats. Aquesta activitat es realitza un cop al mes i acostumen a ser activitats temàtiques com ara Halloween o un taller de música amb motiu de la celebració de Santa Cecília.

3. TEMPS PER TU

Servei per fomentar la conciliació de la vida laboral, familiar i personal de les famílies amb infants amb discapacitat ofert per l'Ajuntament de Barcelona i gestionat per professionals de Nexe Fundació. Aquest servei va dirigit a infants amb discapacitat de 0 a 4 anys i els seus germans/es  fins els 6 anys.

4. GRUPS DE LLEURE

Grups estables tancats (de 10 nens/es) on es treballa la relació entre iguals i la cohesió de grup. Participen un cop al mes tots junts en diferents activitats pensades per a donar opcions de lleure variades, enriquidores i adients a les seves capacitats. Actualment existeixen 4 grups: KOALES (infants entre els 10 i els 18 anys), POPS (infants entre 4 i 10 anys) , ESQUIROLS (infants entre 10 i 18 anys) i PANDES (aquest últim recent creat i dirigit als més petits).

5. RESPIR DE CAP DE SETMANA

Servei on els infants gaudeixen d'un cap de setmana a la natura, realitzant activitats lúdiques especialitzades, cercant la seva diversió, mentre que les famílies disposen d'un cap de setmana lliure.

6. RESPIR URBÀ

Pensat per a nois i noies a partir dels 15 anys. Servei en col·laboració amb la Fundació Estimia que es realitza en caps de setmana o èpoques vacacionals amb una organització semblant al Respir de Cap de Setmana però ubicada dintre la ciutat.

7. CASALS DE NADAL, SETMANA SANTA I ESTIU

Es realitzen en èpoques de vacances escolars, per tal que les famílies puguin conciliar la vida laboral i familiar, mentre els nens realitzen jocs, tallers i sortides (jocs psicomotrius, contes vivencials, expressió musical, activitats aquàtiques, sortides...)

8. MINICOLÒNIES

Servei especialment pensat per aquells nens/es que mai han anat de colònies o bé, no poden participar de les colònies de 5 dies.

9. COLÒNIES

Servei on els nens/es poden gaudir d'unes vacances de 5 dies en un espai natural, realitzant activitats lúdiques i compartint experiències amb altres nens/es a l'hora que les famílies disposen d'un temps de descans. L'atenció és individualitzada amb un educador per nen/a.


Donat que els horaris d'aquest grups molt sovint coincideixen, les meves pràctiques es centraran principalment en l'esplai de "LA COLLA", el grup de lleure "ESQUIROLS" i els RESPIRS DE CAP DE SETMANA, centrant-me sobretot en el seguiment d'un nen, del qual parlaré en les properes entrades.

17/11/15

Documentació que es recull a les primeres entrevistes

Tal i com vaig explicar a l'anterior entrada, a la primera entrevista amb les famílies que es realitza a Nexe, pel que fa a l'àrea de Respir i Lleure, es fa un recull d'informació amb l'objectiu de conèixer les necessitats de l'infant i la seva família.

Aquest és el model del document que es fa servir:








8/11/15

COM S'ARRIBA A NEXE? FUNCIONS PSICOPEDAGÒGIQUES DINTRE DE L'ÀREA DE RESPIR I LLEURE


 Com ja he explicat anteriorment, Nexe Fundació és una entitat amb una xarxa molt extensa de serveis dedicada a latenció a infants amb pluridiscapacitat i les seves famílies. Entre aquests serveis es troba l’àrea de Respir i Lleure, en la que concretament es centren aquestes pràctiques.

Les principals funcions psicopedagògiques dintre daquest àmbit es centren en torn als següents aspectes:

1.   Gestió dels serveis i les diferents activitats de respir i lleure (coordinació, anàlisi de necessitats, creació de nous serveis, adaptació de les intervencions, supervisió de les activitats, diagnòstic de noves necessitats)
2.   Assessorament i gestió de RRHH (assessorament, coordinació i seguiments dels professionals, avaluacions, detecció de les necessitats formatives)
3.   Atenció i assessorament a les famílies i als infants (entrevistes amb les famílies per tal de detectar necessitats, seguiment dels infants, derivació daquests infants als serveis més adients, avaluació dels serveis, comunicació amb les altres àrees de la Fundació…).
COM SARRIBA A NEXE?
El professional que realitza les funcions psicopedagògiques segueix un procediment a lhora dorganitzar el procés de selecció dels infants que gaudiran de les activitats de Respir i Lleure. Aquest procediment sestructura de la següent manera:
1.     La coordinadora envia el material de difusió a escoles, centres col·laboradors i  famílies amb les diferents activitats que el servei de Respir i Lleure de Nexe Fundació ofereix al llarg de tot lany. Els diferents centres i sovint les famílies reenvien aquesta informació a persones que puguin estar interessades.
2.     Les famílies estableixen un primer contacte amb l’àrea de Respir i Lleure on manifesten el seu interès i expliquen breument el seu cas.
3.     La coordinadora dona una primera resposta i sestableix unes dates per fer les primeres reunions amb la família i conèixer a linfant.
4.     Reunions amb la família. Sempre que sigui possible es procuren fer dues entrevistes: una primera únicament amb els pares o tutors i una segona amb la família i linfant per poder fer una observació del nen o nena. Aquesta segona entrevista es realitza en un espai acondicionat a les necessitats dels infants.
5.     A partir de lentrevista es recullen una sèrie de dates rellevants i sestableixen els acords amb la família. Aquests poden ser els següents:
    Derivació a les activitats de Respir i Lleure. En el cas que les activitats que sofereixen en aquesta àrea siguin adients i sadaptin a les necessitats de linfant es comença el procediment per que linfant pugui participar en les activitats: traspàs als responsables de les activitats, recerca de monitors, i coordinació amb altres serveis (escola, metges, altres professionals).
    Derivació a un altre servei dintre de lentitat. Quan es detecta que poden haver-hi altres tipus de necessitats i Nexe Fundació pot donar resposta a aquestes, des de l’àrea de Respir i Lleure també es deriven casos a altres  serveis dintre de lentitat, com ara suport familiar, formació, CAE, etc.
    Derivació a un altre servei fora de lentitat. La comunicació de Nexe amb altres serveix dels mateix àmbit permet que, si escau, es pugui derivar a la família a daltres serveis que es considerin adients en cada cas.
6. En el cas que la derivació sigui cap a l’àrea de Respir i Lleure, un cop realitzada la primera activitat sestableix un feedback amb la família (normalment via e-mail) i una avaluació amb lequip responsable de les activitats per tal de valorar la intervenció.
La demanda en aquest servei cada vegada és més elevada, la qual cosa obliga a establir un criteri daccès que en aquest cas és el següent:
-   Situacions durgencia (manca de suport familiar, necessitat familiar dun respir”…).
-    Edat de linfant.
Nombre de vegades que ha participat en les activitats (prioritzant aquells que no han participat mai o molt poques vegades).

2/11/15

Nexe Fundació: Molt més que una escola

Aquí us deixo un petit documental sobre Nexe Fundació on es pot veure la filosofia i la manera de treballar de tots els grans professionals que intervenen a Nexe. 






Aproximació al context d'intervenció


Nexe Fundació és una entitat sense ànim de lucre situada al barri de Gràcia de Barcelona. A l’any 1981 posa en marxa un projecte innovador i únic a Catalunya creant el primer Centre de dia per infants amb pluridiscapacitat “L’escola Bressol Especialitzada Nexe” dirigida a infants de 3 mesos a 6 anys amb greus trastorns en desenvolupament amb la finalitat d’oferir una atenció global a les seves necessitats específiques a nivell sanitari, pedagògic i psico-social, tot respectant la seva condició i necessitats com a infants (jugar, socialitzar-se…).
A partir d’aquí es va creant de manera conjunta una xarxa de serveis per donar suport  a les necessitats de les famílies i poder acompanyar-les en tot el procés educatiu del seu fill/a. Aquesta xarxa està oberta a totes les famílies que tinguin un fill/a amb greus discapacitats menors de 16 anys.

Nexe Fundació treballa també dintre de l’àrea de Respir i Lleure, àmbit on concretament es centren aquestes pràctiques, organitzant diferents activitats dirigides a infants i joves amb pluridicapacitat de 0 a 18 anys. A través de les diferents activitats lúdiques els infants i joves comparteixen i es relacionen entre iguals, així com amb d’altres nens sense discapacitat, adquirint habilitats socials, experimentat i participant en diferents entorns infantils normalitzats, sempre respectant les capacitats, motivacions i ritmes de cada nen/a. Al mateix temps mentre els infants participen en tallers i activitats lúdiques especialitzades i organitzades en grup reduïts es proporciona a les famílies un espai de descans i/o conciliació de la vida personal, familiar, laboral i social.