Pràcticum II

Pràcticum II

26/11/15

Activitats de Respir i Lleure a Nexe

L'àrea de respir i lleure de nexe Fundació està dirigida a famílies i infants i joves amb pluridiscapacitat menors de 18 anys. L'equip de Temps d'Oci: Respir i Lleure està composat per monitors especialitzats que tenen cura de les necessitats específiques dels nens a nivell socio-educatiu, emocional i sanitari. Aquest equip està format per una infermera pediàtrica, educadors del Centre d'Atenció Especialitzada de Nexe Fundació i monitors especialitzats. Tant els educadors dels CAE com els monitors externs compten amb diverses formacions com ara Fisioteràpia, Psicopedagogia, Educació Especial, Teràpia Ocupacional, Integració Social...etc.

Les activitats de temps d'oci s'organitzen en diferents grups reduïts amb l'objectiu de poder fer una adaptació més precisa de les activitats i tenir una atenció el més individualitzada possible. Aquests grups són els següents:

1. GIRAJOC (LUDOTECA): 

És un espai lúdic de diversió on els nens poden gaudir, de manera flexible, d'una activitat dirigida per tota la família (matí) i d'un espai de jocs i tallers (tarda) pensats especialment per a ells.
L'activitats del matí durant aquest curs és IOGA, realitzat per una professional formada en Ioga i discapacitat. A la tarda es fa una activitat de balneo i un conte vivenciat a la sala multisensorial del centre.

2. LA COLLA

Esplai dirigit a nois i noies entre 8 i 18 anys. Espai lúdic de diversió amb activitats pensades per la seva edat i adaptades a les seves necessitats. Aquesta activitat es realitza un cop al mes i acostumen a ser activitats temàtiques com ara Halloween o un taller de música amb motiu de la celebració de Santa Cecília.

3. TEMPS PER TU

Servei per fomentar la conciliació de la vida laboral, familiar i personal de les famílies amb infants amb discapacitat ofert per l'Ajuntament de Barcelona i gestionat per professionals de Nexe Fundació. Aquest servei va dirigit a infants amb discapacitat de 0 a 4 anys i els seus germans/es  fins els 6 anys.

4. GRUPS DE LLEURE

Grups estables tancats (de 10 nens/es) on es treballa la relació entre iguals i la cohesió de grup. Participen un cop al mes tots junts en diferents activitats pensades per a donar opcions de lleure variades, enriquidores i adients a les seves capacitats. Actualment existeixen 4 grups: KOALES (infants entre els 10 i els 18 anys), POPS (infants entre 4 i 10 anys) , ESQUIROLS (infants entre 10 i 18 anys) i PANDES (aquest últim recent creat i dirigit als més petits).

5. RESPIR DE CAP DE SETMANA

Servei on els infants gaudeixen d'un cap de setmana a la natura, realitzant activitats lúdiques especialitzades, cercant la seva diversió, mentre que les famílies disposen d'un cap de setmana lliure.

6. RESPIR URBÀ

Pensat per a nois i noies a partir dels 15 anys. Servei en col·laboració amb la Fundació Estimia que es realitza en caps de setmana o èpoques vacacionals amb una organització semblant al Respir de Cap de Setmana però ubicada dintre la ciutat.

7. CASALS DE NADAL, SETMANA SANTA I ESTIU

Es realitzen en èpoques de vacances escolars, per tal que les famílies puguin conciliar la vida laboral i familiar, mentre els nens realitzen jocs, tallers i sortides (jocs psicomotrius, contes vivencials, expressió musical, activitats aquàtiques, sortides...)

8. MINICOLÒNIES

Servei especialment pensat per aquells nens/es que mai han anat de colònies o bé, no poden participar de les colònies de 5 dies.

9. COLÒNIES

Servei on els nens/es poden gaudir d'unes vacances de 5 dies en un espai natural, realitzant activitats lúdiques i compartint experiències amb altres nens/es a l'hora que les famílies disposen d'un temps de descans. L'atenció és individualitzada amb un educador per nen/a.


Donat que els horaris d'aquest grups molt sovint coincideixen, les meves pràctiques es centraran principalment en l'esplai de "LA COLLA", el grup de lleure "ESQUIROLS" i els RESPIRS DE CAP DE SETMANA, centrant-me sobretot en el seguiment d'un nen, del qual parlaré en les properes entrades.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada