Pràcticum II

Pràcticum II

20/12/15

Conclusions Finals Pràcticum I

Aquest temps de pràctiques m’ha permet observar la figura del psicopedagog dintre de l’educació no formal, concretament dintre de l’àmbit de lleure. Un món amb el que fins ara estava poc familiaritzada, donat que sempre he treballat dins de l’educació formal.
En el primer plantejament de les pràctiques, he de reconèixer que em costava ubicar la figura del psicopedagog/a i les seves funcions dintre de l’àmbit de lleure, però després d’haver realitzat el Pràcticum I a Nexe Fundació i tenint en compte que l’entitat dóna resposta a les necessitats d’infants i joves amb pluridiscapacitat, veig aquesta figura bastant imprescindible.
L’experiència ha estat molt enriquidora, no només a nivell professional, sinó també a nivell tant personal, com emocional, ja que he tingut l’oportunitat de conèixer grans professionals i grans persones dintre l’entitat, de les quals he aprés molt i s’han mostrat sempre predisposats a ajudar-me i resoldre tots els meus dubtes.
A partir de les observacions d’aquests mesos de pràctiques he anat perfilant la figura del psicopedagog dintre de l’àmbit, analitzant les diferents fases dels procediments que es realitzen, per després poder, conjuntament amb la meva tutora, estructurar la proposta d’intervenció. En aquest sentit, com ja explicat en anteriors entrades, les meves pràctiques s’han centrat en el grups fixes de Nexe amb la franja d’edat més elevada (de 10 a 18 anys). S’observa una molt bona coordinació entre els professional que hi intervenen amb l’objectiu de concretar la tasca global d’atenció a aquests infants i joves. S’estableix el següent esquema:
  1. Acordar les necessitats dels infants i joves amb pluridiscapacitat.
  2. Determinar objectius per donar-hi resposta a aquestes necessitats.
  3.  Dissenyar i planificar les ofertes educatives i de lleure per satisfer les necessitats.
  4. Avaluar la idoneïtat de la pràctica.
  5.  Incorporar les millores extretes de l’avaluació.

Es destaca, doncs, la importància del treball col·laboratiu entre els professionals de l’entitat, per tal de fer possible una bona intervenció.
A partir de l’observació d’aquest treball, la coordinació amb els professionals que hi intervenen i les demandes de les famílies sorgeix una nova necessitat dintre d’aquest grup. Els joves es fan grans i comencen a sobrepassar la franja d’edat permesa a Nexe. Han estat molts anys junts i els agradaria continuar fent activitats junts ja que s’ha creat un gran vincle entre ells i no ho volen perdre, però cóm es pot donar solució a aquesta necessitat? Els pares estan molt contents amb el funcionament de Nexe i tot i que coneixen altres entitats, per raons diverses, no els hi acaben de fer el pes. Plantejada aquesta necessitat, la meva proposta d’intervenció anirà encaminada en aquest sentit: Treballar amb les famílies i amb la entitat de manera conjunta, per tal de donar una continuïtat a aquest grup de lleure, que ja sobrepassa una edat determinada i facilitar la seva transició del lleure infantil al lleure d’adults.


Per acabar m’agradaria remarcar la importància del treball cooperatiu, donat que en aquesta entitat he pogut veure com els professionals treballen per un objectiu comú, sempre tenint en compte les necessitats dels infants i joves amb puridiscapacitat i responen sempre en la mesura del possible a la pregunta “Què necessites?”. Aquesta pregunta, tractant-se de nens/es o joves que no poden respondre de manera simbòlica, comporta un procés molt subjectiu. És per això que es torna imprescindible la visió consensuada de l’equip de professionals, aportant cadascú la seva opinió en funció de la disciplina, per buscar-ne una en comú més precisa i extensa. Voldria destacar també el pes que Nexe Fundació li dóna al procés d’avaluació (tant amb les famílies, com dintre de l’equip) amb l’objectiu de millorar sempre el seu servei i donar resposta a les necessitats o demandes que puguin aparèixer. Realment, un gran treball en equip.

16/12/15

Seguiment de X. Respir de Cap de Setmana (21 i 22 de novembre)

Tot i que encara queden dies de pràctiques, arriba el dia més esperat. Després d'haver conegut a X i haver-lo acompanyat durant les activitats de Lleure, ens trobem davant d'una nova activitat per a ell: passar dos dies amb l'equip de Nexe fora de Barcelona, en el Respir de Cap de Setmana (RCS).

La família arriba una mica abans de l'acordat (1/2 hora). Els pares diuen que ve de fer-se unes fotos a l'escola i que començava a posar-se nerviós al cotxe, per això arriben abans.
X fa un recorregut per tot el perímetre de la casa només arribar, intenta obrir totes les portes que es troba al seu pas, sembla nerviós, però se li veu content. 
Els pares li han anat explicant tot el que farà durant aquests dos dies i té molt clar que el vindran a recollir a la tarda del dia següent, això ens tranquil·litza, donat que l'anticipació dels fets fa que el nen estigui més relaxat. Després d'una visita a les habitacions i deixar les seves coses, els pares marxen i nosaltres ens preparem per l'hora de dinar.

El cap de setmana, en general, ha anat força bé. El nen no ha patit cap crisi, s'ha mostrat tranquil i ha respectat força bé els temps del Respir, fins i tot ha participat en les activitats programades. Presento un resum de les principals observacions:

Els Àpats: En general, durant les hores del menjador el nen està bastant tranquil, tot i que de vegades s'aixeca, no li costa gaire mantenir-se assegut i esperant. Durant el moment abans de dinar, se li donen algunes tasques per tal de donar sentit i funcionalitat als seus passejos sempre acompanyat per un monitor, com ara, parar taula, anar a buscar aigua, tovallons...reduint d'aquesta manera la seva ansietat en l'espera.

Descansos: Per les estones de descans de després de dinar, una de les seves monitores referents va portar una hamaca per penjar-la a l'habitació i que X pogués descansar allà, ja que com he explicat en anteriors entrades, els moviments oscil·lants relaxen al nen i li ajuden a descansar. Aquesta idea ha estat molt encertada, perquè X ha acceptat molt bé aquests moments i, tot i que, no va arribar a dormir-se en cap moment, ha pogut estar més d'un hora descansant, mentre escoltava els nostres contes i cançons.

Activitats: L'activitat del dissabte a la tarda va ser culinària (fer bombons), molt adient per X, donat que li agraden molt els dolços i a més a més ens permetia treballar l'espera a l'hora de menjar, un dels principals objectius a treballar amb el nen. Diumenge al matí tocava fer una passejada per la muntanya pels voltants de la casa de colònies. Està comprovat que les activitats a l'aire lliure són molt afavoridores per a X, gaudeix molt passejant i creiem que el seu nivell d'ansietat disminueix força. Per aquesta raó, durant algunes estones en les quals la resta del grup seguia descansant, també hem anat fent petits passejos per dins del terreny de la casa.

La Nit: Els pares ens havíem explicat que el nen dorm bé i que normalment no té dificultats a l'hora de dormir. Després de dinar anem cap a les habitacions i ens preparem per anar al llit: rentem les dents, posem el pijama i al llit. Ha estat un dia molt intens i sembla cansat. X està una estona llarga  despert escoltant el seu conte favorit i demanant-lo un altre cop quan s'acaba, però finalment s'adorm. Sembla que els pares tenien raó, perquè no es desperta en tota la nit.

Conclusions: L'equip de professionals de Nexe coincideix: el cap de setmana amb X ha superat totes les expectatives, no podia haver anat millor. Després d'aquests dos anys a Nexe, s'està veient una molt bona evolució i el que més preocupava a l'equip, les seves crisis (en les quals s'havia arribat a fer contenció entre tres persones), s'han reduït notablement. En el temps que porto de pràctiques fins ara observant a X, encara no he vist cap crisi forta en la qual hagi sigut necessària un contenció o l'ús de medicaments de "rescat" (pastilla sota la llengua), si més no, al contrari, he pogut observar un comportament que amb les pautes treballades per l'equip de Nexe, ha anat millorant al llarg dels dies. 

Li transmetem als pares aquesta informació i també ells estan d'acord, el nen està fent un canvi molt positiu. Ens agraeixen la feina feta i ens despedim fins la propera.

Donada la bona resposta de X durant aquests dies, l'equip es planteja la possibilitat de que el nen pugui assistir a les colònies d'estiu (5 dies). Ara queda continuar treballant.

15/12/15

Reunió amb els pares de X abans del "Respir de Cap de Setmana" (19/11/15)

Es convoca als pares a una reunió amb la coordinadora de lleure (tutora d'aquestes pràctiques) i monitors referents de X per parlar del Respir de Cap de Setmana (RCS). Assisteix la mare. 
Un cop feta l'observació del nen dintre de les altres activitats de lleure es valora positivament que assisteixi al RCS, donat que s'ha vist una bona evolució i una millora molt positiva en el seu comportament i autocontrol.
Tot i així, sabem que es poden donar situacions d'estrès en les quals el nen manifesti molt neguit i pugui arribar a tenir alguna crisi. Com és la primera vegada que hi va i no sabem com ho acceptarà el nen, s'acorda fer un horari més reduït que el de la resta, arribant a l'hora de dinar (en comptes de al matí), ja que és una estona on ell es troba tranquil i gaudeix;  i l'endemà recollint-lo durant la estona de descans del migdia (en comptes de a les 18h de la tarda), ja que és un moment que al nen se li fa molt llarg i on hi ha més risc de crisi.
D'altra banda, s'avisa als pares que durant tot el cap de setmana hauran d'estar alerta i tenir el mòbil connectat, per si sorgís qualsevol situació d'emergència o si, per exemple, veiem que el nen no està portant gens bé estar fora de casa i separat de la seva família.
La mare accepta les condicions sense cap mena de problema i es mostra molt agraïda a Nexe per donar-li aquesta oportunitat al nen, ja que fins ara li havia costat molt trobar un lloc on fessin aquest tipus d'activitat i X es sentís a gust i acollit.

Amb els acords ja presos, només ens queda esperar que arribi el dia!

13/12/15

Seguiment de X. Últim dia abans del "Respir de Cap de Setmana" (14/11/15)

El grup d'Esquirols comença a arribar Nexe. Avui anem a fer una passejada pel parc del Montjuïc. Un cop feta la rebuda, comencem a preparar-nos per dinar.
X arriba a l’hora acordada, avui sembla molt content. Entra a Nexe saludant amb un fort “Hola” i comença el seu recorregut per tot  centre, ja rutinari. Els pares comenten que ha dormit poc i que si veiem que es posa molt nerviós no dubtem en trucar-los. La primera parada després de deixar la seva motxilla és la cuina.

Dinar: Avui hi ha macarrons, cosa que el fa posar encara més content. No triga gaire en anar al menjador i posar-se el pitet per dinar. L’espera del seu plat resulta més tranquil·la que altres dies, tot i que no dubta en agafar el menjar dels altres quan estan distrets. Quan arriba el seu dinar, treballem les pautes acordades per a que vagi més a poc a poc. Se m’acudeix anar comptant les cullerades “una, dues i mengem el que tenim a la boca”. No li costa gens entendre-ho i accepta la consigna.

Descans:  Arribada l’hora de descans, X busca un conte per llegir, però no troba el que vol “Els animals de la selva” i comença a donar voltes per totes les aules buscant-lo. El fet de no trobar-lo no li agrada gaire, però demana que li expliquem un (Els Tres Porquets). Accepta pujar a la hamaca per descansar. Abans de començar el conte fa un recorregut mental de tot el que farem, buscant confirmació: METRO-PARC-BERENAR-PAPA...Tot i que no s’adorm (es pessiga a si mateix per no fer-ho) es mostra tranquil i es queda una bona estona (aproximadament vint minuts) a l’hamaca.

Camí: Un cop preparats per anar al parc, anem fent camí cap al metro, X es mostra content i tot i que té ganes de tocar timbres i ho intenta, ell mateix s’autocontrola i es diu a si mateix “PROU” mentre ens agafa del braç. Donat que a diferència de la resta de nois i noies, X no té dificultats per caminar, anem més ràpid que la resta, la qual cosa fa que, de vegades hem d’aturar-nos i esperar. Sembla que X avui no té dificultats en l’espera.  Just en arribar al metro, ens diuen que hi ha un canvi de plans: anirem en autobús per no fer transbordament. X no tolera bé aquest tipus de canvis i l’últim cop que es va donar la situació va ser difícil reconduir-la. Aturem al nen per explicar-li el canvi i tot i que repeteix moltes vegades “E-U” (“metro”), no s’enfada, ni li suposa un gran problema el canvi de transport. Els professionals que el porten estan sorpresos, és la primera vegada que el nen ho tolera tan bé.

Montjuïc: El nen gaudeix de la natura es mostra tranquil i camina lliurement. Els espais a l’aire lliure afavoreixen el seu estat de tranquil·litat i, tot i que té obsessió per l’hora de berenar i ho demana molt sovint (perquè sap que després ja venen els pares), tolera bé el temps d’espera. Arriba l’hora de berenar i comencem a desfer el camí per trobar-nos amb les famílies. El dia ha anat molt bé i ho compartim amb els pares de X, que es mostren molt contents amb la noticia.


Observacions: Els espais oberts són molt afavoridors per a X. Aquest fet, tranquil·litza molt als professionals, que ara veuen més factible que el nen pugui gaudir d’un “Respir de Cap de Setmana”.

11/12/15

Reunió amb la tutora de pràctiques. Parlem de X (5/11/15)

Degut a la preocupació reflectida en l'última activitat de Nexe amb X, decidim reunir-nos per parlar, donat que queden tres setmanes per realitzar el Respir de Cap de Setmana (RCS), una activitat on els infants passen el cap de setmana sencer en una casa de colònies acompanyats per equip de Nexe i sense les seves famílies. 
Els pares de X ja fa temps que demanen aquesta activitat però, fins ara, degut al comportament de X i al seu estat d'ansietat no s'ha vist viable portar a terme la demanda. Ara que les pautes de comportament comencen a donar bons resultats, se li comenta als pares que hi ha la possibilitat que el nen pugui gaudir d'un RCS, que en aquest cas serà els dies 21 i 22 de Novembre, amb la condició de que el nen assisteixi a les tres activitats anteriors (dos dissabtes amb el grup d'Esquirols i un Esplai), per veure la seva evolució i valorar si pot venir.
A data d'aquesta reunió, el nen havia assistit a dues activitats, explicades ja en anteriors entrades, la última d'aquestes va ser l'Esplai on el nen es va mostrar molt nerviós i amb moltes dificultats per controlar el seu estat, tot i que no va tenir cap crisi forta. Per aquesta raó, no s'acaba de veure clar la possibilitat d'assistir al RCS.
En aquesta reunió, decidim esperar a veure com va la propera activitat, ja que es una activitat a l'aire lliure (espai on el nen se sent més còmode) i se sembla més a les condicions ambientals que ens trobarem a la casa de colònies.
Tot i així, decidim enviar un e-mail a la família per convocar una reunió abans del RCS i prendre acords per tal que sigui possible portar-lo al terme. Els pares accepten i la reunió queda pendent per el dia 19/11/15.

10/12/15

Seguiment de X Esplai

(24/10/15)
X arriba a l'esplai una mica més tard que la resta, tal i com està acordat amb la família. Avui es mostra especialment neguitós, potser perquè l'espai on es realitza l'activitat (una escola d'EE) no és un lloc tan conegut per ell i hi ha masses estímuls que fan que augmenti el seu nivell d'ansietat, però avui també ve de participar en un altre activitat al matí, factor que sovint  també condiciona el seu estat.

Com que és l'hora de dinar X ha de seure a la cadira i esperar que s'escalfi el seu plat, però avui es torna una feina especialment difícil. Es treballen les consignes (explicades en l'anterior entrada) ja rutinàries per dinar i sembla que durant aquesta estona es troba més tranquil.

L'hora de descans és un moment crític donat que vol passejar-se per les classes del centre i la cuina (va obrint portes, tocant els botons de l'alarma, telèfons, anant a la nevera de la cuina i agafant menjar...). Per sortir de l'espai de descans fa servir diferents estratègies com ara "pipi" o "vull mirar". Quan aquestes no li serveixen es comença a posar més nerviós i va donant "avisos" d'aquest neguit (pessiga, t'agafa fort, fa empentes...). Segons els professionals que treballen amb ell, són mostres del principi d'una crisi.

Se li explica a X en un to de veu suau i tranquil que s'està posant nerviós i ha de descansar per trobar-se millor. Les paraules són clares i amb frases curtes. El nen després de varis intens de fugida, accepta  i demana mitjançant gestos i ús de sons vocals (per parlar fa una exclusió de gairebé tots els altres sons) que li expliquin un compte, sempre és el mateix: "E, U, E" ("Els tres porquets") i després em demana que li cantin una cançó, li canto una cançó per fer massatges que ha dia d'avui continua demanant. Durant aquesta estona d'aproximadament quinze minuts, tot i que no s'adorm, X es mostra tranquil i accepta estirar-se en un llit i rebre carícies. Quan s'aixeca torna a voler donar voltes i intenta obrir la porta del centre per sortir al carrer.

L'activitat està a punt de començar, es fa un "Toca-Toca" ambientat en Halloween, però X no vol entrar a la sala. Es decideix sortir al parc del costat amb la intenció de que es tranquilitzi, donat que en els espais oberts es mostra més relaxat. Es planteja la possibilitat de trucar als pares abans d'hora, si X no es calma, per evitar una crisi forta, però sembla que el passeig fa disminuir la seva ansietat.

Quan tornem, l'activitat està a punt de acabar, però X es troba més tranquil i pot participar una estona. Un cop acabada és l'hora de berenar, es decideix no trucar als pares, donat que falta mitja hora per marxar i X ha baixat el seu nivell d'ansietat. 

En acabar parlem sobre l'estat de X, tal i com ha anat el dia ens preocupa que no pugui venir al Respir de Cap de Setmana, donat que són moltes hores (i una nit) i potser el nen no aguanta. Es vol evitar una crisi forta, ja que han viscut moltes i resulta molt complicat reconduir la situació. Els professionals estan preocupats. Sorgeix la idea de convocar als pares per parlar del tema.



7/12/15

Seguiment de X. Primeres observacions

Avui (17/10/25) assisteixo per primera vegada al grup d'Esquirols, un grup format per 10 nois i noies entre 10 i 18 anys, alguns dels amb pluridiscapacitat, d'altres amb TEA. És el primer dia que es troben després de les vacances d'estiu.
L'hora d'arribada dels infants és les 13h., excepte en el cas de X que l'hora d'arribada és mitja hora més tard, degut a que les entrades juntament amb la resta de nens, poden provocar que el nen es posi nerviós. Després de rebre'ls, els infants i joves amb l'ajuda dels seus monitors (un per noi/noia) es preparen per començar a dinar. Després de dinar, fan una estoneta de descans i seguidament comença l'activitat, avui toca anar a piscina.

Mentre els infants comencen a preparar-se per anar a dinar, X arriba a Nexe, els monitors d'Esquirols ja saben qui és per la manera de picar al timbre, ja que una de les fixacions de X són els timbres...

X arriba a Nexe i fa un recorregut per tot el centre, sembla nerviós...Després d'aquest recorregut, la primera parada és la cuina on es llença gairebé literalment sobre la truita de patates per agafar un tros i portar-se'l ràpidament a la boca. Una de les grans obsesions de X és el menjar, sent per aquesta raó un dels objectius a treballar. Se li explica pacientment (amb l'ajuda de gestos previament treballats) a X que si vols menjar ho ha de fer assegut a la cadira del menjador i ha d'esperar a que el dinar estigui a la taula. 
Dinar: Després d'un parell de voltes més per el centre, finalment X seu al menjador i espera el seu dinar. Aquesta espera no li resulta una tasca fàcil, ja que s'aixeca constantment i s'enfada quan l'intentes reconduir i fer que es torni a seure. El dinar arriba i comença a menjar amb molta rapidesa i quasi sense mastegar. Des de Nexe es treballen pautes per a que el nen vagi el més a poc a poc possible a l'hora de dinar (se li posa un plat petit amb el menjar trossejat i se li dona una cullera petita per a que vagi més a poc a poc; quan el nen ha fet un parell de cullarades seguides se li demana que acabi el que té a la boca per poder continuant menjant; si vol repetir, ha d'esperar assegut a que li portin un altre plat...). S'observen moltes dificultats en els moments d'espera.

Temps de descans: Un cop els infants han dinat es fa una estona de descans a la sala, on es posa música i els joves es poden estirar als matalassos i relaxar-se una estona. X no vol estar a la sala i fa voltes per les diferents aules del centre (agafa un conte, normalment sempre el mateix, et demana que li llegueixis, però de seguida es torna a aixecar; pica varies vegades  l'ascensor per des de dins poder tocar l'alarma; puja al pis de dalt on hi ha el pati dona una volta i torna cap a dins...) Pel camí va bellugant i, de vegades, traient de la paret els quadres que va trobant, quan se li diu que no pot fer-ho, crida i s'enfada. Finalment, s'intenta portar a X a un aula on hi ha un gronxador per descansar, accepta anar-hi perquè li agraden molt els moviments oscil·lants, però, tot i així, no vol descansar i s'aixeca constament. Respectar l'hora de descans és un altre objectiu a treballar, ja que pot afavorir que el nen estigui més relaxat a l'hora de fer l'activitat.

Molt sovint va repetint la seqüència d'allò que farem, finalitzant amb l'arribada dels pares: DINAR- DESCANSAR-PISCINA-BERENAR-PARES.

Ens preparem per anar a piscina: Arribada l'hora de fer l'activitat ajudem als infants a preparar-se per anar a la piscina. X de seguida agafa la seva motxilla i se'n va impacient cap a la porta. Pel camí, s'ha d'evitar constantment que el nen vagi a picar els timbres  de les portes (explicant-li que si no anem a entrar, no es pot picar). Així mateix, es treballa disminuir l'agressió cap a un nen en concret del grup al qual pessiga per a que cridi i plori (aquesta situació ha arribat a provocar alguna crisi en X en la qual se ha hagut de fer contenció).

Activitat de piscina: X es mostra content i té ganes d'anar a la piscina, però per ell, l'activitat d'una hora esdevé massa llarga. Mentre els altres gaudeixen de l'activitat, X passeja al voltant de la piscina i va prement els botons de les dutxes. Se li explica que no les anem a fer servir, per tant no les podem obrir constantment, si no vol estar a dins la piscina ha d'esperar que surtin els seus companys. Respon força bé a les explicacions i tot i que es va aixecant sovint, espera als seus companys sense tornar a tocar les dutxes.

Berenar i comiat: S'acosta l'hora de marxar i X comença a estar més neguitós. Demana constantment pel seu pare i es mostra molt inquiet. Els pares tenen la consigna d'arribar una mica abans per tal que X no es posi nerviós i no intenti sortir abans d'hora per la porta del centre (fet que alguna vegada s'ha donat). Els pares arriben puntuals i el nen es mostra content, ens fa un petò i ens acomiadem fins la propera.

Observacions personals: X s'ha mostrat bastant inquiet i neguitós durant tot el dia, potser provocat també perquè era el primer dia després de les vacances d'estiu. Tot i així, no ha tinguts cap crisi i s'ha mostrat content. 
Dels dos monitors referents que té, avui només hi havia un. S'observa un vincle molt especial amb aquesta persona i respon molt positivament a les seves  intervencions i límits. 
És un nen que tolera bastant bé el contacte físic i el demana mitjantçant gestos si el vol (per exemple, agafant-te la ma i posant-se'la a la cara per a que li acaronis...).
S'observen moltes dificultats en els temps d'espera. Tot i així, s'observa clarament que les pautes treballades comencen a donar bons resultats.

1/12/15

Coneixent a X.

Com ja he explicat anteriorment, l'àmbit de lleure es divideix en diferents grups de nens agrupats majoritàriament per edats i en alguns casos per similituds en el diagnòstic. Les meves pràctiques es centren dintre del grup de "Esquirols" format per un grup fixe de nois i noies en edats compreses entre els 10 i els 18 anys, la majoria dels quals assisteixen també al l'esplai anomenat "La colla".  Dintre del grup trobem nens amb pluridiscapacitat i també amb autisme.

El cas de X és un nen amb 12 anys amb un certificat de discapacitat del 70% amb TEA (Trastorn de l'Espectre Autista) amb greus problemes en la relació social i el llenguatge, així com una intensa resistència als canvis, necessitat de rutines i uns interessos molt restringits. Sovint es posa nerviós i s'angoixa amb facilitat, provocant, de vegades, crisis fortes on el nen mostra una elevada manca de control. 

Els pares es posen en contacte amb Nexe (dos anys enrere) per tal que X pugui gaudir de les activitats que es realitzen a Nexe i, d'altre banda, perquè la família es troba desbordada i amb la necessitat d'un temps de "respir" on al mateix temps ell pugui gaudir d'un espai adient a les seves necessitats.

La demanda es acceptada per Nexe i després d'una coordinació pedagògica amb la terapeuta que realitza les intervencions pedagògiques a casa seva (3 dies per setmana) X comença a assistir a les activitats de lleure dintre del grup d' Esquirols.

Aquestes són les indicacions i els acords presos:

- Es valora que X només participi en una activitat per dia, per tal de no sobrecarregar a l'infant.
- Tenir diversos referents per a que no es focalitzi només en un.
- En el cas en que X es posi nerviós: calmar treballant la capacitat d'autoregulació (seu i relaxa't, respira, compta fins a 20, estigues tranquil...) i reforçar positivament quan el nen es vagi calmant (fer-li un petó, un aplaudiment...)
- Donar ordres clares i senzilles.

Un any després X continua assistint a les activitats d'Esquirols, tot i que s'ha hagut d'establir algunes pautes diferents a les dels altres infants, com ara una reducció d'horari (comença mitja hora més tard que la resta i acaba una hora abans) donat que són moments molt estressants per al nen.

Actualment la família demana que X pugui assistir a més activitats de Nexe, d'entre altres un Respir de Cap de Setmana. Nexe valora fer un procés d'adaptació a altres activitats que serà el següent:

  • Esplai: Anar el primer dia un parell d'hores i mica en mica ampliar la seva jornada.
  • RCS (Respir Cap de Setmana): Anar un dia durant unes hores (a passar el dia)
  • Colònies: Valorar la possibilitat que pugui passar 2 dies i una nit.
  • De cara al curs vinent: valorar de nou la seva incorporació a les activitats.


26/11/15

Activitats de Respir i Lleure a Nexe

L'àrea de respir i lleure de nexe Fundació està dirigida a famílies i infants i joves amb pluridiscapacitat menors de 18 anys. L'equip de Temps d'Oci: Respir i Lleure està composat per monitors especialitzats que tenen cura de les necessitats específiques dels nens a nivell socio-educatiu, emocional i sanitari. Aquest equip està format per una infermera pediàtrica, educadors del Centre d'Atenció Especialitzada de Nexe Fundació i monitors especialitzats. Tant els educadors dels CAE com els monitors externs compten amb diverses formacions com ara Fisioteràpia, Psicopedagogia, Educació Especial, Teràpia Ocupacional, Integració Social...etc.

Les activitats de temps d'oci s'organitzen en diferents grups reduïts amb l'objectiu de poder fer una adaptació més precisa de les activitats i tenir una atenció el més individualitzada possible. Aquests grups són els següents:

1. GIRAJOC (LUDOTECA): 

És un espai lúdic de diversió on els nens poden gaudir, de manera flexible, d'una activitat dirigida per tota la família (matí) i d'un espai de jocs i tallers (tarda) pensats especialment per a ells.
L'activitats del matí durant aquest curs és IOGA, realitzat per una professional formada en Ioga i discapacitat. A la tarda es fa una activitat de balneo i un conte vivenciat a la sala multisensorial del centre.

2. LA COLLA

Esplai dirigit a nois i noies entre 8 i 18 anys. Espai lúdic de diversió amb activitats pensades per la seva edat i adaptades a les seves necessitats. Aquesta activitat es realitza un cop al mes i acostumen a ser activitats temàtiques com ara Halloween o un taller de música amb motiu de la celebració de Santa Cecília.

3. TEMPS PER TU

Servei per fomentar la conciliació de la vida laboral, familiar i personal de les famílies amb infants amb discapacitat ofert per l'Ajuntament de Barcelona i gestionat per professionals de Nexe Fundació. Aquest servei va dirigit a infants amb discapacitat de 0 a 4 anys i els seus germans/es  fins els 6 anys.

4. GRUPS DE LLEURE

Grups estables tancats (de 10 nens/es) on es treballa la relació entre iguals i la cohesió de grup. Participen un cop al mes tots junts en diferents activitats pensades per a donar opcions de lleure variades, enriquidores i adients a les seves capacitats. Actualment existeixen 4 grups: KOALES (infants entre els 10 i els 18 anys), POPS (infants entre 4 i 10 anys) , ESQUIROLS (infants entre 10 i 18 anys) i PANDES (aquest últim recent creat i dirigit als més petits).

5. RESPIR DE CAP DE SETMANA

Servei on els infants gaudeixen d'un cap de setmana a la natura, realitzant activitats lúdiques especialitzades, cercant la seva diversió, mentre que les famílies disposen d'un cap de setmana lliure.

6. RESPIR URBÀ

Pensat per a nois i noies a partir dels 15 anys. Servei en col·laboració amb la Fundació Estimia que es realitza en caps de setmana o èpoques vacacionals amb una organització semblant al Respir de Cap de Setmana però ubicada dintre la ciutat.

7. CASALS DE NADAL, SETMANA SANTA I ESTIU

Es realitzen en èpoques de vacances escolars, per tal que les famílies puguin conciliar la vida laboral i familiar, mentre els nens realitzen jocs, tallers i sortides (jocs psicomotrius, contes vivencials, expressió musical, activitats aquàtiques, sortides...)

8. MINICOLÒNIES

Servei especialment pensat per aquells nens/es que mai han anat de colònies o bé, no poden participar de les colònies de 5 dies.

9. COLÒNIES

Servei on els nens/es poden gaudir d'unes vacances de 5 dies en un espai natural, realitzant activitats lúdiques i compartint experiències amb altres nens/es a l'hora que les famílies disposen d'un temps de descans. L'atenció és individualitzada amb un educador per nen/a.


Donat que els horaris d'aquest grups molt sovint coincideixen, les meves pràctiques es centraran principalment en l'esplai de "LA COLLA", el grup de lleure "ESQUIROLS" i els RESPIRS DE CAP DE SETMANA, centrant-me sobretot en el seguiment d'un nen, del qual parlaré en les properes entrades.

17/11/15

Documentació que es recull a les primeres entrevistes

Tal i com vaig explicar a l'anterior entrada, a la primera entrevista amb les famílies que es realitza a Nexe, pel que fa a l'àrea de Respir i Lleure, es fa un recull d'informació amb l'objectiu de conèixer les necessitats de l'infant i la seva família.

Aquest és el model del document que es fa servir:








8/11/15

COM S'ARRIBA A NEXE? FUNCIONS PSICOPEDAGÒGIQUES DINTRE DE L'ÀREA DE RESPIR I LLEURE


 Com ja he explicat anteriorment, Nexe Fundació és una entitat amb una xarxa molt extensa de serveis dedicada a latenció a infants amb pluridiscapacitat i les seves famílies. Entre aquests serveis es troba l’àrea de Respir i Lleure, en la que concretament es centren aquestes pràctiques.

Les principals funcions psicopedagògiques dintre daquest àmbit es centren en torn als següents aspectes:

1.   Gestió dels serveis i les diferents activitats de respir i lleure (coordinació, anàlisi de necessitats, creació de nous serveis, adaptació de les intervencions, supervisió de les activitats, diagnòstic de noves necessitats)
2.   Assessorament i gestió de RRHH (assessorament, coordinació i seguiments dels professionals, avaluacions, detecció de les necessitats formatives)
3.   Atenció i assessorament a les famílies i als infants (entrevistes amb les famílies per tal de detectar necessitats, seguiment dels infants, derivació daquests infants als serveis més adients, avaluació dels serveis, comunicació amb les altres àrees de la Fundació…).
COM SARRIBA A NEXE?
El professional que realitza les funcions psicopedagògiques segueix un procediment a lhora dorganitzar el procés de selecció dels infants que gaudiran de les activitats de Respir i Lleure. Aquest procediment sestructura de la següent manera:
1.     La coordinadora envia el material de difusió a escoles, centres col·laboradors i  famílies amb les diferents activitats que el servei de Respir i Lleure de Nexe Fundació ofereix al llarg de tot lany. Els diferents centres i sovint les famílies reenvien aquesta informació a persones que puguin estar interessades.
2.     Les famílies estableixen un primer contacte amb l’àrea de Respir i Lleure on manifesten el seu interès i expliquen breument el seu cas.
3.     La coordinadora dona una primera resposta i sestableix unes dates per fer les primeres reunions amb la família i conèixer a linfant.
4.     Reunions amb la família. Sempre que sigui possible es procuren fer dues entrevistes: una primera únicament amb els pares o tutors i una segona amb la família i linfant per poder fer una observació del nen o nena. Aquesta segona entrevista es realitza en un espai acondicionat a les necessitats dels infants.
5.     A partir de lentrevista es recullen una sèrie de dates rellevants i sestableixen els acords amb la família. Aquests poden ser els següents:
    Derivació a les activitats de Respir i Lleure. En el cas que les activitats que sofereixen en aquesta àrea siguin adients i sadaptin a les necessitats de linfant es comença el procediment per que linfant pugui participar en les activitats: traspàs als responsables de les activitats, recerca de monitors, i coordinació amb altres serveis (escola, metges, altres professionals).
    Derivació a un altre servei dintre de lentitat. Quan es detecta que poden haver-hi altres tipus de necessitats i Nexe Fundació pot donar resposta a aquestes, des de l’àrea de Respir i Lleure també es deriven casos a altres  serveis dintre de lentitat, com ara suport familiar, formació, CAE, etc.
    Derivació a un altre servei fora de lentitat. La comunicació de Nexe amb altres serveix dels mateix àmbit permet que, si escau, es pugui derivar a la família a daltres serveis que es considerin adients en cada cas.
6. En el cas que la derivació sigui cap a l’àrea de Respir i Lleure, un cop realitzada la primera activitat sestableix un feedback amb la família (normalment via e-mail) i una avaluació amb lequip responsable de les activitats per tal de valorar la intervenció.
La demanda en aquest servei cada vegada és més elevada, la qual cosa obliga a establir un criteri daccès que en aquest cas és el següent:
-   Situacions durgencia (manca de suport familiar, necessitat familiar dun respir”…).
-    Edat de linfant.
Nombre de vegades que ha participat en les activitats (prioritzant aquells que no han participat mai o molt poques vegades).

2/11/15

Nexe Fundació: Molt més que una escola

Aquí us deixo un petit documental sobre Nexe Fundació on es pot veure la filosofia i la manera de treballar de tots els grans professionals que intervenen a Nexe. 






Aproximació al context d'intervenció


Nexe Fundació és una entitat sense ànim de lucre situada al barri de Gràcia de Barcelona. A l’any 1981 posa en marxa un projecte innovador i únic a Catalunya creant el primer Centre de dia per infants amb pluridiscapacitat “L’escola Bressol Especialitzada Nexe” dirigida a infants de 3 mesos a 6 anys amb greus trastorns en desenvolupament amb la finalitat d’oferir una atenció global a les seves necessitats específiques a nivell sanitari, pedagògic i psico-social, tot respectant la seva condició i necessitats com a infants (jugar, socialitzar-se…).
A partir d’aquí es va creant de manera conjunta una xarxa de serveis per donar suport  a les necessitats de les famílies i poder acompanyar-les en tot el procés educatiu del seu fill/a. Aquesta xarxa està oberta a totes les famílies que tinguin un fill/a amb greus discapacitats menors de 16 anys.

Nexe Fundació treballa també dintre de l’àrea de Respir i Lleure, àmbit on concretament es centren aquestes pràctiques, organitzant diferents activitats dirigides a infants i joves amb pluridicapacitat de 0 a 18 anys. A través de les diferents activitats lúdiques els infants i joves comparteixen i es relacionen entre iguals, així com amb d’altres nens sense discapacitat, adquirint habilitats socials, experimentat i participant en diferents entorns infantils normalitzats, sempre respectant les capacitats, motivacions i ritmes de cada nen/a. Al mateix temps mentre els infants participen en tallers i activitats lúdiques especialitzades i organitzades en grup reduïts es proporciona a les famílies un espai de descans i/o conciliació de la vida personal, familiar, laboral i social.


18/10/15

INICIANT LES PRÀCTIQUES

Aquest blog ha estat creat amb la intenció de poder reflectir el procés de les meves pràctiques a Nexe Fundació, centrades concretament en l'àmbit de lleure on es desenvolupen activitats dirigides a infants i joves amb pluridiscapacitat de 0 a 18 anys. L’objectiu principal és que, a través de les diferents activitats lúdiques aquests infants i joves puguin compartir i relacionar-se entre iguals, així com amb d’altres nens sense discapacitat, adquirint habilitats socials, experimentant i participant en diferents entorns infantils normalitzats, sempre respectant les capacitats, motivacions i ritmes de cada nen/a.