Pràcticum II

Pràcticum II

25/5/16

CONCLUSIONS FINALS: PRACTICUM II

Tot i que les presents conclusions fan referència al Pràcticum II, haig de dir, primerament, que el procés viscut al llarg de totes les pràctiques ha estat molt satisfactori i m'ha permès treballar dintre d'un context d'intervenció (fins aleshores per mi, desconegut) tan específic i a la vegada tan ampli com és l'àmbit de la pluridiscapacitat.

El meu Pla de treball neix amb la intenció de donar resposta a una realitat que actualment es viu a Nexe Fundació, concretament dintre de l'àmbit de lleure: alguns nens i nenes ja comencen a fer-se grans  i han de començar la transició al lleure adult, la qual cosa implicaria un canvi d'entitat o associació, ja que Nexe, a dia d'avui, només pot oferir activitats de lleure fins als 18 anys. L'objectiu principal del projecte es basa en fer un bon acompanyament per part de l'entitat (tant per als joves com per les famílies) que faciliti el procés de transició entre el lleure infantil i el lleure d'adults.

Engegar aquest projecte no ha sigut una tasca difícil, però a mesura que  he anat avançant en les fases, m'he fet conscient de que un projecte d'aquestes mides requereix molta coordinació (amb altres professionals, amb les famílies, amb altres entitats...) i molta dedicació i coneixement del context per tal de dur-lo a terme en òptimes condicions. És evident que 75 hores no són suficients per desenvolupar un projecte d'aquestes característiques, però, si més no, puc afirmar que s'ha començat un procés de transició en el lleure d'aquests joves, així com el treball amb les seves famílies, tot i que, com ja vaig explicar a l'anterior entrada, finalment els joves no hauran de marxar a una altra entitat, sinó que en un principi es podrà ampliar l'edat fins als 21 anys.

FASE 1: OBSERVACIÓ I SEGUIMENT DEL GRUP DE LLEURE DE MÉS EDAT:  Aquesta primera fase que he anat fent al llarg de totes les meves pràctiques, m'ha donat l'oportunitat d'endinsar-me en el món de la pluridiscapacitat. Un món, com ja he dit, gens conegut, en el que m'he sentit molt ben acollida (tant pels professionals que hi treballen, com pels propis nens i joves). El contacte directe amb aquesta realitat ha estat clau a l'hora de desenvolupar la resta de fases, ja que sense l'observació i el seguiment de les activitats realitzades no hagués estat possible una bona contextualització.

FASE 2: RECERCA DE SERVEIS DE LLEURE ADAPTATS A LES NECESSITATS DELS JOVES DINTRE DE LA CIUTAT DE BARCELONA: Un cop definit el context d'intervenció, vaig posar en marxa la recerca d'entitats. La principal dificultat ha estat trobar entitats i/o associacions que no estiguessin separades per la tipologia de la discapacitat, es a dir, que no fossin únicament per a usuaris amb discapacitat intel·lectual o discapacitat física. Adonar-me de que Nexe Fundació és l'única entitat a Barcelona que treballa amb persones amb pluridiscapacitat va ser un gran obstacle, tot i que un cop vaig contactar amb algunes de les entitats vaig veure que el ventall era una mica més ampli. Tot i així, les condicions ofertes per Nexe eren inigualables. Aquesta fase és potser la tasca que m'ha resultat més difícil.

FASE 3: REUNIONS AMB LES FAMÍLIES: De les reunions mensuals programades en un principi al pla de treball, només s'ha pogut realitzar-ne una. Aquest fet es deu principalment al canvi de plans en el treball, en part com a conseqüència d'aquesta única reunió. Les famílies comenten de manera repetitiva que com al servei que s'ofereix a Nexe Fundació no troben res semblant. És per aquesta raó que, tot i que entenen que per edat els seus fills no poden continuar, no volen deixar l'entitat. Insisteixen en demanar una continuïtat encara que sigui uns anys més (fins al 21). Davant els seus arguments resulta difícil oferir alternatives. Personalment he pogut comprovar el tipus de servei que ofereixen als joves i entenc la seva posició. A dia d'avui, cap entitat de les contactades té un servei similar (ja sigui per la ratio, la tipologia d'activitats, l'oferta d'activitats, etc.). És per això que comença a rondinar la idea d'ampliar l'edat de Nexe. Arribats a aquest punt, es passa a negociacions i reunions internes on una servidora ja no hi pot entrar... En aquesta fase i, com és normal, com a estudiant i no treballadora de l'entitat m'he hagut de mantenir al marge, tot i així, se m'ha anat informant de manera continuada dels processos i novetats. 

FASE 4: CANVI DE PLANS I PRESA DE DECISIONS: Com ja vaig comentar en l'anterior entrada (Fase 4), les reunions internes realitzades a Nexe Fundació han provocat importants canvis en aquesta última fase, ja que en un principi, tot i estar oberta a diferents possibilitats, anava dirigida a realitzar un bon traspàs d'informació i acompanyament en el procés de transició en el lleure. Finalment Nexe Fundació decideix presentar un projecte pilot que permeti ampliar l'edat dels usuaris fins als 21 anys (una de les possibilitats contemplades en aquest projecte) coincidint d'aquesta manera també amb la sortida dels centres escolars dels joves, per tant, de moment, no serà necessari realitzar cap traspàs d'informació. El que si que es vol mantenir és l'assessorament tant per les famílies com els professionals encaminat a realitzar una transició cap al lleure d'adults. Podem dir, doncs, que aquesta fase no es dóna per finalitzada, ja que únicament s'ha fet una presa de decisions, però encara no s'han portat a terme les mateixes. Per realitzar un bon tancament d'aquesta fase, faltaria doncs la posada en pràctica de les mesures preses, així com una avaluació posterior dels resultats.

Com a reflexió final, m'agradaria afegir que ha estat una experiència molt enriquidora, la qual requereix d'un treball cooperatiu (entre professionals i famílies), d'intercanvi constant i obert a diferents possibilitats. Remarco la importància contextualitzar el projecte, ja que de no ser així aquest pla de treball no hagués sigut viable.

24/5/16

FASE 4: REUNIÓ INTERNA I CANVIS EN LA FASE FINAL

El passat dilluns va tenir lloc la reunió interna programada  per tal de valorar de quina manera es pot afrontar la continuïtat en el lleure d'aquests joves.
En aquesta reunió assisteixen la directora, la coordinadora de lleure, la treballadora familiar de Nexe Fundació i un membre de l'institut municipal de persones amb discapacitat.

S'exposa la dificultat per trobar un lloc amb les característiques adients per aquests joves amb pluridiscapacitat (ratio 1-1, grups reduïts, més d'una activitat al mes de cap de setmana...).

D'altra banda es recorda també la demanda dels pares i mares (FASE 3: REUNIONS AMB LES FAMÍLIES (II)) per la continuïtat dintre de Nexe, afirmant aquests no trobar un servei com el de Nexe, ja sigui tant a nivell d'activitats, com amb el tracte dels professionals cap als joves.

Per aquesta raó, en aquesta reunió es planteja la possibilitat d'intentar oferir aquesta continuïtat tan demanada per les famílies fins als 21 anys, fent coincidir d'aquesta manera l'edat amb la que finalitzen també en els seus centres escolars.

S'acorda, doncs, presentar un projecte pilot pel lleure de joves entre 15 a 21 anys. Actualment hi ha un total de 18 joves entre els 15 i els 18 anys (11 noies i 7 nois) que participen en les activitats de lleure de Nexe. En aquest projecte es volen incloure les següents activitats i programes:

  • Tallers d'habilitats parentals sobre temes que afecten l'adolescència (sexualitat, intimitat, límits, autonomia...)
  • Tallers compartits amb pares i mares amb fills amb pluridiscapacitat i pares i mares amb fills sense discapacitat.
  • Grups de treball amb famílies.
  • Programa de lleure específic per a joves (canviar cases de colònies per estades a un hotel, fer activitats que farien els joves de les seves edats, etc...)
  • Programa d'acompanyament per la transició al lleure adult.

Aquest projecte pilot dona un gir a la última fase d'aquest pla de treball, donat que el procés de traspàs i en els serveis no serà necessari (al menys fins als 21 anys), ja que la continuïtat en el lleure per aquests joves seguirà sent dintre de la mateixa entitat i segurament estaran acompanyats pels mateixos professionals. Si que serà necessari un assessorament dirigit als professionals de Nexe en el lleure d'adults. També es manté l'objectiu principal que seria acompanyar als joves (i a les seves famílies) en la seva transició al lleure adult.

23/5/16

LA SINDROME DE ANGELMAN



Dintre de l'àmbit de lleure de Nexe Fundació participen nois i noies amb diverses discapacitats. D'entre ells, varios usuaris estan diagnosticats amb la síndrome de Angelman. Personalment desconeixia la síndrome i he volgutvfer una petita recerca d'informació per conèixer una mica les característiques d'aquests nois i noies, així com el seu diagnòstic, tractament, etc. Deixo una petita selecció d'allò que he trobat més interessant.

El següent article presenta una descripció bastant completa i precisa d'aquesta síndrome, així com el seu diagnòstic i evolució, diferents programes de tractament en diferents àmbits (mèdic, psicopedagògic...) i associacions on poder adreçar-se. L'he trobat bastant complet i aclaridor:


En la pàgina web de l'associació espanyola de la síndrome de Angelman ASA podem trobar també molta informació (com ara diferents tipos de terapies, activitats, articles...).

Per últim, un video documental de la Casa Angelman, una associació argentina (ubicada en Buenos Aires) dedicada al tractament de persones amb aquesta síndrome. Aquesta entitat acompanya també a les famílies, les quals participen sovint dintre de les diferents teràpies.



22/5/16

FASE 4: Recursos necessaris per realitzar un bon traspàs.

Havent fet ja un primer contacte amb algunes entitats amb les quals podria ser viable una continuïtat en lleure del joves de Nexe Fundació, la situació haurà de ser ben valorada abans de continuar el procés.

És per aquesta raó que s'han hagut de tenir en compte els recursos necessaris per a fer un bon traspàs (recursos de personal, econòmics, temporals, etc.). Es calcula que la despesa és important i donat que l'entitat cada cop rep menys recursos es torna imprescindible una reunió interna (que es realitzarà el dia 23 de maig) per trobar una solució i decidir com afrontar aquest traspàs.

Com a conseqüència d'aquest fet, la planificació feta en un principi ha hagut de ser modificada, ajornant la reunió amb les famílies programada per aquest mes, ja que es considera que l'envergadura del projecte requereix d'un estudi minuciós dels recursos per poder dur-lo a terme en les millors condicions possibles. Un cop realitzat aquest estudi s'informarà a les famílies dels recursos que es disposen i les diferents possibilitats de continuar amb el procés.


8/5/16

FASE 3: REUNIONS AMB LES FAMÍLIES (II): PRIMERA REUNIÓ

El passat 28 d'abril a les 19h de la tarda vam realitzar la primera reunió amb les famílies convocada amb la finalitat de informar-los sobre les possibilitats en la continuïtat del lleure dels seus fills, així com escoltar i recollir totes aquelles propostes que es puguin aportar.
A la reunió assisteixen 6 famílies de les 23 convocades, tretze de les quals s'han mostrat interessades i els agradaria rebre informació, però no podien assistir.
Per part de Nexe Fundació assisteix la directora, la coordinadora de lleure i jo mateixa com a estudiant de psicopedagogia en pràctiques i impulsora del projecte.

Recordem als pares el motiu de la reunió: els seus fills estan a  prop de fer els 18 anys i s'ha de buscar una alternativa al seu lleure fora de Nexe, donat que l'edat límit de la fundació són els 18 anys.
Els pares entenen que els seus fills no poden continuar per edat, però tot i així demanen si hi ha la possibilitat d'algun tipus de continuïtat dintre de Nexe, ja que afirmen no trobar cap lloc que tingui un servei com el que s'ofereix a Nexe, tant a nivell de tipologia d'activitats i temporalització, com a nivell de professionals i el tracte d'aquests amb els joves participants.

Compartim amb les famílies la recerca realitzada i el llistat de les entitats trobades, adients a les necessitats (Fase 2). Comentem algunes i recollim les impressions dels pares sobre aquestes. Algunes les coneixen perquè els seus fills han participat en alguna activitat. La comparació amb Nexe és continua i quasi inevitable. Les famílies afirmen que no volem un lleure molt diferent del que ja tenen. Anem descartant aquelles entitats que els pares i mares no han considerat adients per raons diverses.

Es comenta també la possibilitat de crear algun tipus d'associació de famílies per poder gestionar ells mateixos el lleure dels seus fills. Un pare ens comenta que coneix una associació anomenada ENCERT impulsada fa uns anys per un pare i centrada en fomentar la formació, integració laboral, esport i lleure de persones amb discapacitat intel·lectual i donar suport, en diferents àmbits, a les seves famílies. Es planteja la possibilitat de parlar amb l'associació per tal que ens pugui fer un petit assessorament. Les famílies assistents estarien disposades a organitzar una associació sempre i quan puguin comptar amb l'ajuda i el recolzament de Nexe.

D'altra banda, una mare proposa establir contacte amb ASPACE, ja que coneix personalment a la directora i creu que es podria establir contacte i exposar-li la situació i veure si podria ser viable la continuïtat.

Els pares insisteixen en demanar, sigui quina sigui la continuïtat del lleure, l'ajuda i l'acompanyament de Nexe Fundació. Tant la directora, com la coordinadora de lleure afirmen que es farà un bon traspàs i per suposat un acompanyament, afegint també que per ells (els professionals de Nexe) també és una situació dura, ja que coneixen als seus fills i filles des de fa molts anys i tenen un vincle molt fort amb ells/elles, per tant són els primers que necessiten fer un bon acompanyament en el traspàs, així com un bon acomiadament.

Finalitza la reunió acordant contactar amb les associacions escollides i proposant una nova reunió durant el mes de maig (data pendent de confirmar).

Ens posem mans a l'obra...

3/5/16

FASE 3: REUNIONS AMB LES FAMÍLIES (I): CONVOCATÒRIA FAMÍLIES.

L'última setmana de març vam convocar a les famílies (pares i mares amb fills a partir de 15 anys) mitjançant un correu electrònic per a realitzar una primera reunió sobre la continuïtat en el lleure dels seus fills.

Donat que és una situació que no s'ha donat mai a Nexe, es va decidir exposar la situació i conèixer l'opinió del màxim nombre de pares possible, per aquesta raó es va decidir convidar a venir a les famílies amb fills o filles partir de  l'edat de 15 anys, ja que, tot i que encara poden gaudir d'uns anys més a Nexe, puguin participar o donar la seva opinió de cara al futur dels seus fills o filles.

Adjunto el text de la convocatòria enviat a les famílies:


Es va convocar un total de vint-i-set famílies, de les quals van contestar vint:
  • Tretze estan interessades a rebre informació, però no podien assistir.
  • Sis famílies van confirmar la seva assistència.
  • Dues mares van enviar propostes (tipologia d'activitats i ampliació de dies d'activitats).
Finalment la reunió es realitza el dia 28 d'abril a les 19h, assistint totes aquelles famílies que havien confirmat.

En la propera entrada, explicaré resumidament la reunió i quines van ser les mesures proposades.


El que significa creixer al costat d'un germà amb discapacitat...

Ahir a La Vanguardia van publicar aquest article que m'ha semblat molt interessant...

Lo que significa crecer junto a un hermano con discapacidad

La relació entre germans sempre és molt especial, però què passa quan es tracta de germans amb discapacitat? Com es dibuixa aquesta relació? Paraules com vergonya o sentiment de culpa, apareixen en aquest article quan es parla amb els germans, però no com un estat, sinó més aviat com a part de diferents fases dintre de les seves vides que ja estan superades i que, d'altra banda els ha ajudat a comprendre al seus germans i a desenvolupar una sensibilitat que també els fa especials.

A l'article també es parla de les diferents variables que condicionen la manera de viure d'aquest germà o germana, variables com ara el tipus o grau de discapacitat, l'ordre de naixement, la diferència d'edat, etc.

30/4/16

PLAYA Y MONTAÑA

Un emotiu video de la Fundació Mehuer dirigit per Emilio Aragón, que convida a la reflexió sobre la manera de encarar i viure amb un fill amb discapacitat.

Estic tenint l'oportunitat de conviure amb famílies que a diari afronten les dificultats de conviure amb un fill amb pluridiscapacitat. Malgrat el seu camí vital no ha estat gens fàcil, mostren una capacitat de superació de les adversitats admirable, valoren la vida d'una altra manera en la qual, les coses més petites es converteixen en essencials i en les més especials. Personalment em sembla una gran lliçó de vida...

PLAYA Y MONTAÑA


CONCERT SOLIDARI MOU-TE PELS QUIETS

L'entitat on realitzo les meves pràctiques Nexe Fundació organitza el proper dijous 5 de maig un concert solidari a favor dels infants amb pluridiscapacitat. Els donatius (fila 0) aniran destinats a millorar les instalacions de l'escola bressol "Les Girafes Blaves" i la compra de material adaptat per aquests nens i nenes amb greus discapacitats.

Us animo a participar i gaudir d'un bon concert per una causa tan bona i justificada.



CONCERT SOLIDARI MOU-TE PELS QUIETS NEXE FUNDACIÓ

27/4/16

FASE 2: RECERCA DE SERVEIS D'ALTRES ASSOCIACIONS I ENTITATS DE LLEURE A LA CIUTAT DE BARCELONA

Durant el mes de març he posat en marxa el procés de recerca d'altres serveis i entitats que puguin oferir una continuïtat en el lleure dels joves de Nexe Fundació que es troben en el procés de transició del lleure infantil al lleure adult.

L'objectiu principal d'aquesta recerca és facilitar a les famílies el ventall de possibilitats que s'ofereix a la ciutat de Barcelona amb la finalitat que puguin escollir i opinar quin o quins centres, entitats i/o associacions s'adeqüen més a les característiques, necessitats i edats dels seus fills.

Es convocarà als pares a una reunió on es parlarà del tipus de continuïtat que volen per als seus fills i filles, presentant-li també la graella amb totes les possibilitats trobades i s'apuntaran les propostes, peticions i demandes que les famílies presentin. 

A continuación es presenta el document amb les entitats i serveis trobats fins al moment que millor es poden adaptar a les característiques dels destinataris d'aquest projecte:






Una de les principals dificultats que m'he trobat a l'hora de desenvolupar aquesta fase ha sigut precisament la pròpia recerca d'entitats i serveis per un col·lectiu tan específic com el de Nexe, com és el de joves a pluridiscapacitat. De fet, l'única entitat a tota la ciutat de Barcelona que he pogut trobar amb aquesta definició d'usuaris ha sigut Nexe Fundació. I no és que hagi començat la recerca posant "etiquetes", és que una de les característiques que he pogut comprovar és que pel que fa a la discapacitat i els centres d'aquest àmbit, la gran majoria estan específicament "etiquetats" i  de vegades segregats per tipologies (discapacitat física, intel·lectual, visual...), la qual cosa en el cas que ens pertoca, generalment totes elles van unides. Tot i així, les presentades anteriorment reuneixen les característiques del que "a priori" es buscava.

A dia d'avui, s'ha establert contacte amb gairebé totes les entitats i estan previstes visites a tres dels centres que hem cregut (després de varies reunios i valoracions amb la coordinadora de lleure i la directora del centre, juntament amb una primera reunió amb les famílies) s'adeqüen més a les necessitats i característiques dels nens. 

21/4/16

ESPLAI I CASALS DE SETMANA SANTA

LA COLLA

"La Colla" està format per un grup de joves amb pluridiscapacitat que es reuneixen un dissabte al mes per fer activitats dintre d'un espai tancat cedit per una escola d'educació especial (a la que assisteixen alguns dels nois i noies que participen en les activitats de "La Colla").

Les seves edats estan compreses entre els 12 i els 18 anys, un alt percentatge dels quals es desplacen en cadira de rodes. La majoria participen a altres grups de lleure com ara "Els Koales"

La tipologia d'activitats és variada i, normalment sol ser temàtica coincidint amb alguna festa o event social que hi hagi en aquell  moment.

Les jornades d'Esplai són de sis hores (de 13h a 19h), els participants es porten el seu dinar i berenar. Després de dinar i una estona de descans es realitza l'activitat programada.

Pel que fa als Casals, es manté una estructura semblant però amb horari diferent (de 9h a 16h). Aquestes són algunes imatges de les activitats realitzades a Casals i a l'Esplai al llarg d'aquest any:

FER BOMBONS DE XOCOLATA


 

TALLER DE MÚSICA



TALLER DE JOCS



 



PINTEM OUS DE PASQUA




 

SORTIDA AL PARC





PLANTEM UNA LLAVOR AMB UN POT DECORAT AMB FLORS I PEDRETES


 
 


Són activitats molt entretingudes, però sobretot s'intenta que totes elles siguin molt sensorials, en les quals els nens i nenes tinguin un contacte directe amb els elements que es fan servir, estimulant d'aquesta manera el contacte amb allò que realitzen.

Els joves es coneixen des de fa molts anys i es nota un vincle molt especial entre ells. A mesura que van arribant l'alegria dels que ja hi són va en augment. Aquesta condició és una de les grans raons per les quals es desenvolupa aquest projecte, la idea de trobar una continuïtat i que aquesta sigui conjunta és principalment degut a aquest vincle, ja que no només són joves que comparteixen una activitat, sinó que al llarg del temps s'ha anat cultivant una gran amistat.

13/4/16

FASE 1: OBSERVACIÓ I SEGUIMENT: TIPOLOGIA DE LES ACTIVITATS

KOALES:

Els "Koales" són un grup tancat de joves amb pluridiscapacitat que es reuneixen alguns dissabtes al mes per realitzar activitats junts.
Les edats oscil·len entre els 14 i els 18 anys, només un dels nens pot caminar, la resta es desplacen en cadira de rodes.
S'intenta que les activitats siguin variades i, dintre del possible a l'aire lliure. Durant aquest últims mesos, el grup de "Koales" han gaudit de les següents activitats:

PISCINA: La piscina és una de les activitats més exitosa en el grup. Els joves gaudeixen al màxim de les activitats dintre de l'aigua (acompanyats pel seu monitor referent (la ràtio és un monitor per nen). Els berenars després de la piscina es caracteritzen per la seva tranquil·litat, ja que tant els joves, com els professionals acaben ben relaxats.
És una activitat molt adient per aquests joves, ja que els hi permet moure's (sempre amb l'acompanyament d'un professional) dintre d'un medi diferent com és l'aigua amb l'estimulació sensorial que allò els hi aporta.





 Aprofitant que estem en un gimnàs on hi ha pista de bàsquet, després de la piscina vam fer un partit!


GOSSOS: Haig de confessar que aquesta activitat és una de les meves preferides. Els joves vam gaudir enormement d'aquests grans millors amics de l'home que realment demostren tenir una sensibilitat especial amb les persones amb pluridiscapacitat. Us deixo l'enllaç de la pàgina de Associació d'Acció Social DISCAN on explica molt bé el seu programa. Si teniu oportunitat, us convido a viure'l!

 


BOWLING: Una altra activitat que també va ser molt divertida va ser anar a jugar a bitlles. Com ja vaig comentar en una entrada anterior, tot i que aquests nens no es comuniquen verbalment, les seves expressions de felicitat ens ho deien tot!



GOLONDRINES: Aquesta va ser la última activitat que van realitzar el grup de "Koales" on vam gaudir d'un dia de sol espectacular i d'unes vistes immillorables.


La propera activitat prevista és anar al Parc del Tibidabo.

En general, penso que les activitats estan força bé escollides i s'adeqüen bastant a les seves edats i característiques. L'objectiu, doncs, serà trobar entitats que organitzin també activitats d'aquest tipus  atenen a les necessitats d'aquests joves. Comença la recerca...

12/4/16

FASE 1: OBSERVACIÓ I SEGUIMENT DEL GRUP DE LLEURE DE MÉS EDAT. EXPLICACIÓ I REFLEXIONS...

Aquesta fase s'està desenvolupant des del mes de març i es pretén continuar fins al final d'aquestes pràctiques, ja que es considera un procés essencial per dur a terme el projecte plantejat.

Aquesta fase té com a objectiu principal analitzar i identificar, mitjançant l'observació i l'acompanyament, la tipologia d'activitats més adients per als destinataris. Al mateix temps, aquesta fase em permetrà conèixer els diferents agents dintre de l'àmbit d'intervenció, com ara els propis usuaris, les seves famílies i els professionals que hi intervenen.

D'acord amb l'objectiu principal del projecte (continuïtat del lleure dels joves que sobrepassen l'edat permesa a Nexe) s'han escollit dos grups de lleure (KOALES i ESPLAI "LA COLLA") per fer aquest seguiment. En ambdos grups trobem joves majors de 16 anys. Es tractarà doncs de valorar les activitats realitzades i la resposta dels joves davant aquestes activitats. Davant aquesta valoració sorgeix el primer dubte: com valorar la resposta dels joves si la gran majoria no s'expressen verbalment??

En aquest punt, encaixa perfectament la famosa dita "una imatge val més que mil paraules". Així és, de vegades li donem massa importància a l'expressió verbal i ens oblidem de les reaccions no verbals. En aquest àmbit (tot i que gossaria a dir que a qualsevol altre també) és essencial tenir en compte el llenguatge no verbal, ja que aquest està ple d'informació que ens permet identificar com se sent l'altre persona, sense necessitat de paraules i és aquí on la continuïtat dels professionals i el coneixement dels usuaris pren una gran importància (tinguda en compte en la fase 4 d'aquest projecte a l'hora de fer el traspàs d'informació). És evident que quan més coneixem una persona, més fàcil resulta identificar el seu estat d'ànim.

D'altra banda, l'índex d'assistència a les activitats també és un factor a tenir en compte, ja que si repeteixen és segurament perquè els hi agrada tant als nens, com a les famílies. Aquestes últimes també són una font d'informació molt valuosa en aquest cas, tot i que no veuen les activitats, també veuen les reaccions dels seus fills quan participen i ho verbalitzen i agraeixen. En aquest sentit, m'agradaria comentar una anècdota que fins i tot em va arribar a emocionar:

Una de les sortides va ser al teatre, un dels joves que venia aquell dia, en arribar a Nexe, es mostrava especialment neguitós i fins i tot malhumorat. El pare ens va avisar i ens va comentar que el vindria a buscar abans perquè no el veia bé (aquest jove pateix crisis d'ansietat bastant fortes). Li van dir que el mantindríem informat. Finalment va anar passant el dia i el nen s'anava mostrant una mica més tranquil. L'activitat va acabar i el van venir a buscar (els pares no van haver d'avançar l'hora d'arribada). Al cap de mitja hora la coordinadora del grup rep un missatge de la família: "AAAA porta uns dies horribles, pensàvem que avui no aguantaria l'activitat...Però no és que hagi aguantat és que ara estar feliç i content! Gràcies, sou màgics!". Nosaltres havíem notat que s'havia tranquil·litzat, però els seus pares ens van donar molta més informació! D'aquí la importància de la constant comunicació entre entitat i famílies.

Per no extendre'm més continuaré desenvolupant la Fase 1 (Tipologia d'activitats) en una altra entrada. Fins aviat!



10/4/16

CUERDAS

Des que vaig començar  les pràctiques a Nexe, he tingut present aquest curtmetratge (la veritat és que no m'ha sigut fàcil trobar-lo sencer, espero no hi hagi problema per veure'l, si és així us recomano que el busqueu, ja que val molt la pena...).
Avui, després de conèixer de més a prop aquesta realitat, me n'adono que Nexe Fundació està ple de "Marias", persones amb una sensibilitat especial que saben veure més enllà de les aparences i aconsegueixen fer possible el que, a priori, no ho sembla...

Dedicat a tots i totes els/les "Maries", especialment a aquells i aquelles que ara tinc a prop i amb els quals, juntament amb molts i moltes "Nicolasos i Nicolases", estic aprenent a valorar que les barreres més grans, sovint són les que ens posem nosaltres mateixos...

A tots ells, mil gràcies!

CUERDAS

3/4/16

PRÀCTICUM II: DESCRIPCIÓ DEL PROJECTE

CONTINUÏTAT DE LES ACTIVITATS DE LLEURE PER A JOVES AMB PLURIDISCAPACITAT MAJORS DE 18 ANYS

Treball col·laboratiu entre les famílies i l’entitat amb l’objectiu d’oferir una continuïtat en el lleure a tots aquests joves que ja sobrepassen l’edat límit de Nexe Fundació (18 anys).


Aquest projecte neix a partir de l’observació d’un grup de lleure el qual comença a entrar en una franja d’edat en la que Nexe ja no ofereix serveis (a partir de 18 anys). Els joves es fan grans i comencen a sobrepassar la franja d’edat permesa a Nexe. Han estat molts anys junts i a les famílies els agradaria que continuessin fent activitats junts, ja que el vincle creat entre ells és gran i no volen que es perdi. És per aquesta raó que per part de les famílies s’observa un important neguit, donat que en poc temps els seus fills no podran gaudir de les activitats proposades per Nexe i sorgeix la necessitat de buscar altres opcions. Donat el ventall d’activitats de l’entitat, el bon servei que ofereixen els professionals i el vincle creat entre els joves, les famílies es mostren reticents al canvi d’entitat, per aquesta raó, es valoraran diferents possibilitats amb la finalitat d’escollir aquella que resulti més adient.

Ens trobem, doncs, en un moment de transició important per aquests joves i, donada les característiques del context, ho és també per les seves famílies, ja que seran elles qui decidiran el futur del lleure dels seus fills. Precisament, un dels factors significatius en l’orientació per a la transició és la presa de decisions, procés mitjançant el qual es tria entre diferents alternatives o maneres per resoldre diferents situacions de la vida, en el cas que ens pertoca, es tracta de decidir quin tipus de continuïtat en el lleure seria el més adient per aquests joves amb pluridiscapacitat. Per fer-ho correctament hem de ser conscients que el procés necessita temps i planificació. Per realitzar una bona orientació psicopedagògica, pel que fa a la presa de decicions s’han tingut en compte els següents passos (P. Martínez Clares, 2003) que s’aniran desenvolupant al llarg d’aquest projecte: 
  • Identificació del problema.
  • Anàlisi del problema.
  • Avaluació o estudi d’opcions o alternatives.
  • Selecció de la millor opció.
  • Posar en pràctica les mesures preses.
  • Avaluació dels resultats.
Durant aquest assessorament o orientació es preten adoptar un enfocament proactiu de presa de decisions, on l’objectiu es basa en que els usuaris (en aquest cas les families de fills amb pluridiscapacitat) prenguin la decisió per ells mateixos, ja sigui adoptant (segons D.A. Jepsen, 1974; R.Jonhson, 1978; V.A. Harren, 1979; J.D. Krumboltz, 1979; Corominas, 1999, i Álvarez González, 2005) un estil actiu, on la persona s’involucra des del primer moment en el procés; o bé un estil lògic, on es manifesta un propòsit definit per a abordar les seves pròpies decisions i per a voler resoldre els seus problemes amb ajuda de si mateis i dels altres.

En base a aquest enfoncament, en el pla de treball d'aquest projecte es proposen quatre fases diferents amb uns objectius específics per a cada una de elles. Són les següents:

 
FASE 1 : Observació i seguiment del grup de lleure de més edat.                                                 
Objectiu: Analitzar i identificar mitjançant l’observació i l’acompanyament la tipologia d’activitats més adients per als destinataris.
Destinataris/Àrees: Joves amb pluridiscapacitat que sobrepassen l’edat permesa a l’entitat de Nexe Fundació (16 anys).
ACTIVITATS I CONTINGUTS
1.        Acompanyament en les diferents activitats que es realitzen dintre de dos grups de lleure (KOALES i ESPLAI) dels quals formen part els destinataris d’aquesta fase que permetrà conèixer els diferents agents de l’àmbit d’intervenció (famílies, professionals, usuaris…)
INSTRUMENTS I/O TÈCNIQUES
1.        Observació
2.        Intervenció directa amb els destinataris.
3.        Anàlisi i valoració de les activitats.
4.        Entrevistes formals amb els professionals.
5.        Entrevistes no formals amb les famílies (moment d’entrades i sortides).
INDICADORS D’AVALUACIÓ
1.        Índex d’assistència a les activitats.
2.        Enquestes als professionals i als pares.
3.        Resposta dels joves davant les activitats*.
4.        Memòria i valoracions de les activitats per part de Nexe.

*En aquest apartat serà necessari tenir en compte que la gran majoria de joves que participen a Nexe no poden expressar verbalment el seu grau de satisfacció amb l’activitat. Però sovint les reaccions no verbals comuniquen de manera clara, tant als professionals, com a les famílies si l’activitat els hi ha agradat o no.
FASE 2 : Recerca de serveis d’altres associacions o entitats de lleure que siguin adients a l’edat i característiques dels joves.
                                                    
Objectiu: Facilitar a les famílies el procés de transició dels seus fills: Del lleure infantil al lleure d’adults.
Destinataris/Àrees: Famílies amb fills majors de 16 anys que formen part dels grups de lleure de Nexe Fundació.
ACTIVITATS I CONTINGUTS
1.        Recollida de dades de les diferents associacions, entitats, etc. de la ciutat de Barcelona que ofereixin activitats de lleure i s’adeqüin a les característiques i necessitats d’aquests joves amb pluridiscapacitat.
INSTRUMENTS I/O TÈCNIQUES
1.        Recerca mitjançant internet.
2.        Contacte via telefònica o e-mail.
3.        Reunions amb les entitats i visites a centres.
INDICADORS D’AVALUACIÓ
Un cop recollida la informació, s’anirà comprovant quins centres, entitats, etc. compleixen les característiques necessàries per poder acollir als destinataris en la seva transició al lleure adult.
Per realitzar-ho es contactarà amb cadascuna de les entitats o associacions recollides (via telefònica, e-mail…)
Aquelles que més s’adeqüin a les necessitats, es procurarà concretar una reunió per aconseguir informació més detallada.

FASE 3 : Reunions amb les famílies.                                                         
Objectiu: Fer partícips a les famílies del procés de transició dels seus fills del lleure infantil al lleure adult.
Destinataris/Àrees: Famílies amb fills majors de 16 anys que formen part dels grups de lleure de Nexe Fundació.
ACTIVITATS I CONTINGUTS
Una vegada feta la recerca, es convocarà als pares amb la finalitat d’informar-los de les possibilitats i serveis en el lleure d’adults a la ciutat de Barcelona amb l’objectiu de determinar quin tipus de continuïtat en el lleure voldrien per els seus fills (en els casos en els quals es triï una continuïtat).
La idea inicial és oferir una solució a nivell grupal, de manera que els joves puguin continuar gaudint de les activitats en companyia dels mateixos amics amb els quals ho han fet fins ara.
En funció de la decisió que es pregui es desenvolupará la fase següent (fase 4)
INSTRUMENTS I/O TÈCNIQUES
1.        Reunions mensuals
2.        Enquestes a les famílies.
INDICADORS D’AVALUACIÓ
1.   Actes d’avaluació de les reunions i aprovació de la mateixa en la següent.
FASE 4 :   Assessorament en els serveis i traspàs d’informació.                      
Objectiu: Acompanyar als joves en la transició al lleure adult.
ACTIVITATS I CONTINGUTS
En el procés de transició és necessari un bon traspàs d’informació. El tipus de traspàs dependrà principalment de la decisió que es decideixi portar a terme, ja sigui col·laborant de manera cooperativa amb una altra entitat, ampliant la formació dels monitors de Nexe Fundació (en el lleure adult), acompanyant a les famílies en la creació de nous serveis (associació de pares).
INSTRUMENTS I/O TÈCNIQUES
1.        Informes de cadascun dels usuaris (procés, característiques, necessitats…)
2.        Reunions amb els professionals.
3.        Formació dels professionals (si escau).
INDICADORS D’AVALUACIÓ
1.        Valoració dels nous serveis (mitjançant enquestes i entrevistes amb les famílies).
2.        Valoració de la formació amb reunions amb els professionals.